.

EL DESAFiament de la fam

 
Sabies que?
 • Els avanços tecnològics ens han permés en els últims decennis, multiplicar per tres la capacitat de producció d'aliments.

 • Malgrat tots els seus avantatges quant a quantitat, el sistema de producció massiva d'aliments, genera tres grans problemes:
 1. El problema de la sostenibilitat. En produir aliments amb un model altament insostenible, es generen grans impactes ambientals i sobre els recursos naturals.

 2. La reducció dels aliments a “mercaderies”. El sistema està orientat als beneficis econòmics, no a garantir el Dret a l'Alimentació.

 3. La pèrdua i la deixalla d'aliments. Milions de tones d'aliments acaben en el fem anualment al llarg de tota la cadena alimentària. Aquest tema va ser el nostre objecte d'atenció preferent el curs passat.


Devorem el planeta


Els dos últims punts, provoquen conseqüències mediambientals i humanes, que ens fan afirmar que estem devorant el planeta, acabant amb els recursos i provocant fam. Aquestes dues afirmacions, poden paréixer molt radicals, però hem de denunciar que el nostre sistema global de producció d'aliments:

 
1. Acaba amb els recursos… açò és més o menys evident, ja que, per a produir aliments de forma massiva, s'utilitzen:
 • Gran quantitat de terres, sovint a costa de selves i boscos.

 • Molta aigua, un recurs essencial per a la vida i finit, que sovint, queda contaminat en el procés.

 • Combustibles fòssils per a la producció mecanitzada i el transport al llarg de tota la Terra, la qual cosa genera contaminació atmosfèrica.

 

2. i provoca fam. La producció d'aliments està pensada per a un mercat global en què moltes persones, incapaços d'adquirir-los, queden al marge del sistema, condemnades a patir fam.

Aquest punt constitueix la paradoxa de la fam: gegantina producció agropecuària i milions de famolencs i subalimentats. Estem davant d'un problema ètic, de justícia.


Encara que molts dels aspectes que tenen a veure amb la producció d'aliments estan fora del nostre abast, altres, en canvi, són més pròxims al nostre dia a dia com a consumidors. Davant d'açò, és important que reaccionem per a canviar allò que estiga en les nostres mans, per exemple:

 • Pautes de consum.

 • El nostre tipus de dieta.

 • Deixalla d'aliments.


Donar a conéixer, plantejar una reflexió i animar al canvi és al que aspiren aquests materials educatius que us proposem.


Pots aprofundir més en el tema llegint el document El problema de la Fam”  i la infografía animada

 
 
 
Destacados
Acceso usuarios
E-mail:
Contraseña:
Page generation time: 0,1093116 seconds
Query time: 0,0314426 seconds
GC Memory: 19746 KB
Viewstate Size: 13 KB