.

EL DESAFIAMENT DE LA FAM

SabIES que?

· Els avenços tecnològics ens han permès en els últims decennis, multiplicar per tres la capacitat de producció d’aliments.

· Malgrat tots els seus avantatges pel que fa a quantitat, el sistema de producció massiva d’aliments, genera tres grans problemes:

  1. El problema de la sostenibilitat. En produir aliments amb un model altament insostenible, es generen grans impactes ambientals i sobre els recursos naturals.
  2. La reducció dels aliments a “mercaderies”. El sistema està orientat als beneficis econòmics, no a garantir el Dret a l’Alimentació.
  3. La pèrdua i el malbaratament d’aliments. Milions de tones d’aliments acaben a les escombraries anualment al llarg de tota la cadena alimentària. Aquest tema va ser el nostre objecte d’atenció preferent el curs passat.

Devorem el planeta

Els dos últims punts, provoquen conseqüències mediambientals i humanes, que ens fan afirmar que estem devorant el planeta, acabant amb els recursos i provocant fam. Aquestes dues afirmacions poden semblar molt radicals, però hem de denunciar que el nostre sistema global de producció d’aliments:


Acaba amb els recursos… això és més o menys evident, ja que, per produir aliments de forma massiva, s'estan utilitzant:

• Una gran quantitat de terres, sovint a costa de selves i boscos.

• Molta aigua, un recurs essencial per a la vida i finit, que sovint queda contaminat en el procés.
• Combustibles fòssils per a la producció mecanitzada i el transport al llarg de tota la Terra, la qual cosa genera contaminació atmosfèrica.


I provoca fam. La producció d’aliments està pensada per a un mercat global en el qual moltes persones, incapaces d'adquirir-los, queden al marge del sistema, condemnades a patir fam.
Aquest punt constitueix la paradoxa de la fam: una gegantesca producció agropecuària i milions de persones famolenques i subalimentades. Estem davant un problema ètic, de justícia.


Encara que molts dels aspectes que tenen a veure amb la producció d’aliments estan fora del nostre abast, uns altres, en canvi, són més propers al nostre dia a dia com a consumidors. Davant d’això, és important que reaccionem per canviar allò que estigui a les nostres mans, per exemple:

· Pautes de consum

· El nostre tipus de dieta.

· Malbaratament d’aliments.

Fer conèixer, plantejar una reflexió i animar al canvi és l’aspiració d’ aquests materials educatius que us proponsem.

Pots aprofundir més en el tema llegint el document “El problema de la fam”  i la infografia animada
 
 
 
Destacados
Acceso usuarios
E-mail:
Contraseña:
Page generation time: 0,1251307 seconds
Query time: 0,0312531 seconds
GC Memory: 19441 KB
Viewstate Size: 16 KB